ROTTERDAM : Tiago gekroond tot Leeskoning

Op zondag 21 april 2024 werd Tiago Gomes, een 13-jarige jongen, gekroond tot Leeskoning van Rotterdam tijdens een kinderevenement in de Centrale Bibliotheek. Hij las voor uit ‘De Avonturen van Huckleberry Finn’ van Mark Twain, een boek erkend als een wereldklassieker.

Leeskoning drie winnaars april 2024 Rdam
L 20240421_155453
20240421_134452
20240421_151313
20240421_144939
previous arrow
next arrow

Tiago maakte een belangrijk hoofdstuk levendig, waarin Huck Finn en zijn vriend Jim, een ontsnapte slaaf, langs de Mississippirivier reizen. Het publiek was onder de indruk van hoe hij de thema’s vrijheid, vriendschap en het overwinnen van vooroordelen duidelijk maakte, wat Twains idee laat zien dat ‘de waarheid sterker is dan fictie’.

Tiago Gomes, de jonge voorlezer van Kaapverdiaanse afkomst, verdiende de titel van Leeskoning. De tweede prijs ging naar de 11-jarige Aghead Faiad, en de derde naar het 10-jarige meisje met een Afrikaanse achtergrond, Lydie Basali. Beiden werden geprezen voor hun indrukwekkende voorleesvaardigheden. De jury bestond uit drie bekende kinderboekenschrijvers: Helen van Vliet, Wilma Degeling en Thijs Goverde, die de leiding had. Thijs Goverde prees alle deelnemers voor hun inzicht en enthousiasme.

De Leeskoning wordt jaarlijks georganiseerd door Stichting Sahne in samenwerking met de Centrale Bibliotheek, met als doel de leesvaardigheid bij kinderen met een migratieachtergrond te bevorderen. Deelnemers oefenen wekelijks met een docente of gastauteur. Het programma vindt wekelijks plaats in de Centrale Bibliotheek Rotterdam en ook in Bibliotheek Schilderwijk in Den Haag. Het kinderevenement van afgelopen zondag illustreert ook het belang van literatuur voor kinderen, aldus de organisatie.

Dit vind je misschien ook leuk...