Rechtsvorm
De stichting draagt de naam Stichting Sahne sinds de oprichting. Zij is opgericht bij notariële akte d.d. 15 oktober 1993. De statuten zijn tot nu toe ongewijzigd.
De stichting is gevestigd te Rotterdam. Contact: stichtingsahne@yahoo.com , Locaties van de activiteiten: Centrale Bibliotheek Rotterdam, Bibliotheek Schilderswijk Den Haag, WMO Radar Rotterdam
De stichting staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel te Rotterdam onder nummer 41133902. De SBI-code van de stichting: 94997 – Overige belangenbehartiging, Overige belangenverenigingen voor specifieke groepen. De stichting is een goede doelen stichting zonder winstoogmerk, een non-profit organisatie. Het geld van de stichting komt binnen via donaties, leningen, subsidies en erfenissen. De stichting heeft geen aandeelhouders.
Doelstelling
Volgens artikel 2, lid 1 van de statuten heeft de stichting ten doel:
In het bijzonder ten behoeve van en door jongeren van migranten afkomst;
Het organiseren van sociaal-culturele activiteiten voor jongeren en kinderen.
het bevorderen van initiatieven gericht op tot de standkoming van en het
deel hebben aan kunstuitingen;
het samenwerken met personen en instellingen werkzaam in of betrokken bij de kunst;
het zichtbaar maken van de wederzijdse cultuur-beïnvloeding ;
en voorts aI hetgeen in de ruimste zin met het vorenstaande verband houdt en daaraan bevorderlijk kan zijn.
Bestuur
Het bestuur wordt gevormd door:
Voorzitter Dhr. Ali Develioglu
Secretaris Dhr. Ilker Guner
Penningmeester Dhr. Ibrahim Yarar
De stichting heeft momenteel geen personeel in loondienst, werkt op project basis, onder andere met stuurgroepen van vrijwilligers en free lancers.
In de bijlage kunt u het jaarverslag van het kinderproject Leeskoning lezen, het belangrijkste jaarproject van de Stichting. ( Jaarverslag Kinderproject Leeskoning 2023)
Samenwerkingen:
Samenwerkingen tot nu toe: Centrale Bibliotheek Rotterdam, WMO Radar Rotterdam, Bibliotheek Schilderswijk Den Haag, Kinderboekenmuseum Den Haag, Theater de Vaillant Den Haag, Rotterdamse Schouwburg, Theater Zuidplein, Bibliotheek Theater, Wereld Museum, Lantaren/Venster in Rotterdam en diverse bioscopen in diverse steden, Dunya festival, SKVR, Theater ‘t Kapelletje, CREA Theater, Rialto, Kargadoor, Schouwburg Utrecht, Deventer, Tilburg en Meervaart in A’dam, Zaantheater, Schouwburg Haarlem, Podium Mozaïek A’dam, basisscholen, lokale cultuurcentra, Rotterdamse festivals, bibliotheken in Utrecht, Breda en Tilburg, de WMDC Rotterdam, Podium EXIT, Podium Baroeg, Roodkapje, WORM, De Krakeling Amsterdam, Pop Unie, Stichting Kulsan, Stichting Saz en diverse andere minderhedenorganisaties.
Prijzen
Onze stichting ontving in het verleden twee keer gemeentelijke prijzen op het gebied van amateurkunst. De laatste ‘De Gemeentelijke Vrijwilligersprijs op het gebied van amateurkunst’ in Rotterdam ontving de stichting in 2010.
Stichting Sahne is al 32 jaar een bekende organisatie onder migranten en reguliere instellingen in Rotterdam en Den Haag. Sinds 1993 heeft de stichting ruim 900 stedelijke, regionale en landelijke sociaal- culturele, educatieve en literaire activiteiten georganiseerd. De stichting werkt met vrijwilligers en freelancers.
Beleid
De recente verslechtering van het leer niveau en culturele niveau van de kinderen en jongeren in ons land is over het algemeen verontrustend! Hier wilt de stichting iets aan doen, een handje helpen bij hun literaire, culturele, sociale en taalontwikkeling! Onze projecten in de regio Rotterdam & Den Haag worden georganiseerd speciaal voor achterstandskinderen van ongeletterde ouders die opgroeien in armoede, met extra aandacht voor kinderen met een migratieachtergrond. In dit kader organiseren we het hele jaar door elk weekend periodieke voorleesprogramma’s, workshops onder leiding van professionele Nederlandse schrijvers, presentatiedagen en voorstellingen. De Stichting Sahne is zelf een stichting met migratieachtergrond, die in het verleden veel literaire, culturele, sociale en educatieve ervaring heeft opgebouwd.