Den Haag, 22 maart 2025- Een zonnige zaterdagmiddag! Toch spelen sommige kinderen uit de Schilderswijk niet buiten op straat. Vandaag zijn ze namelijk enthousiast bezig met Nederlandse literatuur in de Bibliotheek Schilderswijk!

Wat een geweldige middag met de geliefde kinderboekenschrijver Jeroen van Berckum – in een bomvolle zaal! Wisten jullie dat dat eigenlijk niet zijn echte naam is? Tijdens zijn bezoek zei hij tegen de kinderen:
“Ik heb eigenlijk twee achternamen.”
“Huh? Hoe kan dat?” klonk het verbaasd uit de zaal.“Hoe heet hij dan in het echt?” vroeg een kind.“

Jeroen Groot Beumer,” zei de schrijver. Hij legde uit waarom hij twee achternamen heeft.
De kinderen vonden het verhaal van Jeroen zó leuk dat ze hem zelfs vroegen om nóg een stukje voor te lezen. En ze applaudisseerden spontaan – dat zegt wel wat, want dat doen ze echt niet zomaar! De vragen vlogen hem daarna van alle kanten om de oren:
“Welk boek van jou won de Gouden Griffel?” “Hoeveel verdien je per boek?” “Weet jij wel dat je geen verhalen van andere schrijvers mag kopiëren?”

Tot slot was er een spannende voorleeswedstrijd met de deelnemende kinderen. Borys, Amira, Abdeselam, Maya, Zainab en Aseel kwamen als winnaars uit de bus en werden beloond met heerlijke lekkernijen!
LEESKONING is een veelzijdig en inspirerend kinderprogramma voor basisscholieren, met als doel het leesplezier te vergroten en de liefde voor Nederlandse literatuur aan te wakkeren. Iedereen mag meedoen, maar op dit moment doen vooral kinderen met een migratieachtergrond enthousiast mee. Het kleurrijke programma loopt het hele jaar door en draagt niet alleen bij aan taalontwikkeling, maar ook aan sociale verbinding, zelfvertrouwen én een vreedzame integratie in het stadsleven. Het is een initiatief van Stichting Sahne, in samenwerking met de Bibliotheek Schilderswijk.
Het was een middag vol leuke ontdekkingen en plezier. Je wilt eigenlijk wel weten, hè, waarom hij Jeroen van Berckum heet? Jeroen Groot Beumer komt uit de wijk Berkum in Zwolle en de naam van Berckum is er ooit eens bijgehaald voor een boek en is blijven hangen.