Verloren in een mysterie!

Rotterdam – Een doodgewone schooldag. Op de terugweg van de bokstraining gaat het mis… Wacht even, zegt Ginger. Ik moet even ergens langs, ga jij maar vast. Maar de volgende ochtend: waar is Ginger? Een mysterie!

Dit zijn enkele zinnen uit de tekst die de 11-jarige Rania in de bomvolle Desideriuszaal van de Centrale Bibliotheek voorlas aan de kinderen. Met haar pakkende begin is de zaal vanaf dat moment ook helemaal verloren in een mysterie. Doodstil! 

Afgelopen zondag streden basisscholieren om de eretitel Leeskoning(in). Rania Boogert, dochter van een Marokkaanse moeder en een Nederlandse vader, maar vooral enthousiast – met roze wangen en stralende ogen –, is uitgeroepen tot de beste voorlezer: Leeskoningin Rotterdam van het jaar. 

De jury koos voor Rania, vooral omdat ze het publiek heel goed meekreeg in haar verhaal. Het publiek zat op het puntje van hun stoel. Hiermee sleepte Rania de titel binnen. Ze las voor uit Knock-out van Cis Meijer, de schrijfster van jeugdthrillers. 

Rania was slechts een beetje gespannen toen ze naar de koningsstoel liep om voor te lezen. “Met een beetje spanning is niks mis,” voegde kinderboekenschrijver Thijs Goverde toe, een bekende kinderboekenschrijver die deze literairekindermiddag leidde. Thijs haalde een quote aan van de filosoof Francis Bacon: ‘Kennis is macht.’ En veel lezen betekent kennis voor Rania. “Ik kan me hierin helemaal vinden,” glimlachte ze. 

De tweede prijs ging naar het elfjarige meisje Ayah Edrissi (Marokkaanse) en de twaalfjarige jongen Hamza Safi (Syriër) kreeg de derde prijs.  

Elk jaar wordt een Leeskoning(in) gekroond. Het doel van ditbijzondere programma is veelzijdig: het bevorderen van de literaire ontwikkeling, de leesbevordering en kinderen uit te laten groeien tot enthousiaste lezers. Deze unieke literaire middag is georganiseerd door Stichting Sahne, een sociaal-culturele stichting, en wordt vooral bezocht door basisscholieren met een migratieachtergrond.

Wekelijks oefenen deelnemers onder begeleiding van een geliefde docente resp. gastauteur. “‘Als je wilt dat je kinderen intelligent zijn, lees ze dan sprookjes voor. Wil je dat ze briljant zijn, lees ze meer sprookjes voor,’ zegt Albert Einstein. En we geloven in deze wijze uitspraak,” vertelt de docente vrolijk. 

Het programma De Leeskoning is wekelijks te volgen, in zowel de Centrale Bibliotheek Rotterdam als in Bibliotheek Schilderwijk in Den Haag.

Dit vind je misschien ook leuk...