“Helemaal uit je hoofd gepresenteerd?!”

DEN HAAG – Een vrolijke literaire middag voor kinderen, zaterdag 1 april in de Bibliotheek Schilderswijk in Den Haag. De grote zaal is bomvol met bijna 150 kinderen en ouders. Het 10-jarige meisje met golvend haar is kalm voor de microfoon, alsof zij daar altijd al jaren zit. Het kinderboek ‘Wisselkinderen’ in de hand. Zij leest de woorden van de personages uit het boek acterend voor.

De auteur Thijs Goverde die het programma leidt, zei nadien: “Wat inlevend! Heb je het uit je hoofd gepresenteerd, het leek alsof je niet naar het boek keek?” Kleine Joud lachte: “Nee, ik heb het uit het boek voorgelezen, maar ik heb dagen hard gestudeerd.”

Afgelopen zaterdag streden basisscholieren om de eretitel Leeskoning(in) in de Bibliotheek Schilderswijk in Den Haag. Joud Shreih (Irak), een enthousiast en altijd glimlachend meisje in haar vrolijke jurk, is uitgeroepen tot de beste voorlezer: Leeskoningin Den Haag van het jaar 2023.  

De jury prees Joud om haar foutloze manier van voorlezen. “Joud las rustig en inlevend voor,” aldus de jury. Zij maakte geen grote gebaren, maar bracht juist subtiele details aan. De tweede prijs ging naar het elfjarige meisje Maroua Saber  (Marokkaanse) en de elfjarige jongen Badr Rakkaz (Marokkaans) kreeg de derde prijs.  

De jury bestond uit de bekende kinderboekenschrijvers Marlies Slegers, Thijs Goverde en Mylo Freeman. De presentatie was in handen van Thijs Goverde.

Deze literaire middag – voorleeswedstrijd voor kinderen is een initiatief van Kunststichting Sahne in samenwerking met de Bibliotheek Schilderswijk. De meerderheid van de deelnemende kinderen heeft een migratieachtergrond. Elk jaar wordt een Leeskoning(in) gekroond. Het doel van dit bijzondere programma is veelzijdig: het bevorderen van de literaire ontwikkeling, de leesbevordering en kinderen uit te laten groeien tot enthousiaste lezers.  

Dit vind je misschien ook leuk...