Bijzonder voorleesproject voor kinderen in Bibliotheek Rotterdam :

JACQUES VRIENS & LEESKONING

Rotterdam – Zondagmiddag 2 april. Vanmiddag is er de maandelijkse theatrale voorleeswedstrijd in de Anna Hertszaal van de Centrale Bibliotheek Rotterdam. Vandaag hebben 20 kinderen van 8 tot en met 12 jaar om diverse prijzen gestreden, namelijk, om speelgoedbonnen en kinderboeken.

Jacques Vriens, de bekende kinderboekenschrijver is specifiek gekomen om de winnaar/winnares uit te kiezen!

“Ben ik tweede of vierde geworden” vraagt Rayan (8) met roze wangen. “Jouw groep is tweede geworden”, beantwoordt zijn docente, mevrouw `juf`. Met de schouders omlaag en grote, teleurgestelde ogen, Rayan: “Jammer.” “Waarom jammer, tweede is toch beter dan vierde”, zegt ‘juf’ verbaasd, maar zacht. Rayan: “Sow! Ik dacht, 4 is groter dan 2!”

Nu heerst er een ontspannen, maar vrolijke en lawaaierige sfeer. Ze springen heen en weer, zwaaien met hun armen… De voorleesgroep van Bouchra, Doganay en Youssef is tot winnaar uitgekozen en Rayan’s groep tot tweede. Sommigen hebben een roman van Jacques Vriens in hun handen, wachten op hun beurt om de auteur een handtekening te vragen.

Een uurtje geleden zaten ze allemaal enthousiast te luisteren naar zijn verhaal over zijn eigen kinderjaren, zijn ervaringen en bekende kinderromans, zijn huidige toneelgroep, keken naar de films en foto`s op de projectiescherm en stelden `rare` vragen, zoals bijvoorbeeld: “Bent u getrouwd, mijnheer”? “Ik heb een kleinkind en ze huilde vreselijk toen ze eens een wedstrijd niet kon winnen” vertelt Vriens, ” Maar ik vind, het winnen is niet belangrijk, het leren is belangrijk, toch”.

“Samen lezen is veel leuker dan in je eentje”, vindt Alishba (9). “Vooral is het acterend voorlezen prachtig. Dan is het theater ook! Het is bijzonder”, zegt Layla (12), een talent! Ze houden van hun `juf` erg veel: “Begripvol, behulpzaam, liefdevol, niet streng, geduldig, gezellig en slim…Ze kan goed uitleggen.” “Ik vind het erg leuk dat ik alles aan `juf` kan vertellen. Ze geeft ons geduldig altijd informatie over allerlei boeken, corrigeert onze taal fouten”, vertelt een elfjarige.

Voorleesproject Leeskoning.

`Leeskoning` is een uniek literair voorleesproject dat korte geleden op de Jeugdafdeling van de Centrale Bibliotheek van start is gegaan. Het is een combinatie van literatuur, lezen, voorlezen, toneel en leesbevordering. Kinderen nemen de rol van een personage op zich en lezen de teksten acterend hardop voor! Maar ook veel meer; individueel voorlezen, filosoferen, thuis romans lezen… De lessen zijn onder andere ook op het presenteren, publieksoptreden en podiumprestaties gericht. Met dit programma wilt men passie voor literatuur in Nederland aanwakkeren, kinderen motiveren uit te groeien tot enthousiaste lezers en bevorderen van leesvaardigheid.

Deze initiatief wordt door de kinderen en hun ouders erg leuk gevonden! Om 13.30 uur elke zondag middag komen de kinderen onder begeleiding van een hoog opgeleide docente bij elkaar. Daarnaast wordt er gemiddeld een keer per maand een bekende kinderboekenschrijver uitgenodigd, zoals Jacques Vriens. Midden december 2017 vindt het grote publieksevenement plaats; een grote voordrachtenwedstrijd met grote prijzen, samen met muziek en toneel attracties, onder begeleiding van een professionele jury van bekende auteurs.

Er zitten momenteel 20 kinderen in twee groepen: 8-plussers en 10-plussers. Ze willen graag meer kinderen en de inschrijvingen gaan in de komende weken door. Alle kinderen mogen zich aanmelden, Leeskoning is voor iedereen toegankelijk, maar allochtone kinderen in het bijzonder.

Dit is een splinternieuw project van de bekende Rotterdamse kunststichting Sahne in samenwerking met de Centrale Bibliotheek. Het initiatief is deels door de gemeente Rotterdam, door enkele fondsen en sponsors ondersteund, maar vrijwilligers spelen de grootste rol. De Kunststichting Sahne, opgericht in 1993, heeft sinds zijn oprichting ruim 800 muziek-, toneel- en literaire activiteiten op zijn naam staan en in de afgelopen jaren twee keer gemeentelijke vrijwilligersprijs op het gebied van kunst gewonnen!

Ook meedoen?

Aanmelden: stichtingsahne@yahoo.com of direct komen naar de Centrale Bibliotheek, Jeugdafdeling, Hoogstraat 110. 13.30 uur, elke zondagmiddag.

Leeskoning

Dit vind je misschien ook leuk...