Kinderboekenschrijvers Eva Burgers en Marlies Slegers bezochten Leeskoning : Bibliotheek Schilderswijk Den Haag en Centrale Bibliotheek Rotterdam, 25 en 26 november 2023

Waarover  wilt 10 jarige Rodina schrijven?

25 november 2023. Wat een geweldige spanning in de zaal vandaag! Bijna alle handen gaan in de lucht: “Mag ik ook, mag ik ook een vraagje, mevrouw?” De spanning is erg groot!

Bibliotheek Schilderswijk in Den Haag het voorleesprogramma ‘Leeskoning’.  Vandaag kunnen ruim 50 kinderen niet stilzitten! Ze strijden zo enthousiast om vragen te stellen aan de kinderboekenschrijfster Marlies Slegers dat hun juf door de explosie van hun vragen moet ingrijpen.

Vandaag is Marlies  uitgenodigd voor het leesbevorderingsprogamma, op zaterdagen georganiseerd door Stichting Sahne in de Bibliotheek Schilderswijk: een literaire voorleesmiddag voor kinderen. De auteur vertelt eerst voorbeelden uit haar verhalenbundels en kinderboeken. Maar de magische invloed van Marlies op de spanning in de zaal is erg indrukwekkend!

Een boek over Marlies Slegers? Elke keer als je Marlies ontmoet, is het zo leuk en interessant dat de tijd voorbij vliegt. Negentig minuten leken in haar gezelschap slechts een flits, zo snel vervlogen ze.

De wijze waarop Marlies kinderen bewust maakte van het belang van lezen, trok de aandacht van velen. Haar pot met briefjes was bijzonder. Marlies vroeg wie er een briefje uit de pot wilde pakken. Als een kind zijn of haar vinger opstak, liep Marlies naar het kind met haar pot. De kinderen die hun vinger opstaken, kregen de kans om een briefje te pakken. De gekozen vraag mochten zij dan voorlezen en beantwoorden. Hoe langer het spel duurde, hoe interessanter de pot met briefjes werd. Vele kinderen staken enthousiast hun vinger in de lucht, verlangend om een briefje uit de pot van Marlies te pakken, voor te lezen en te beantwoorden.

En dan hebben we Rodina, een meisje dat na een ontmoeting met Marlies zelf schrijfster wil worden. Ze is echt geïnspireerd door Marlies. Toen Marlies vroeg waarover Rodina een boek zou willen schrijven, zei ze meteen en heel eerlijk: “Over jou, Marlies!” Dit laat zien hoeveel indruk Marlies op haar heeft gemaakt.

Ze heeft Rodina niet alleen geholpen om haar droom om schrijfster te worden waar te maken, maar heeft haar ook nog meer van boeken laten houden. Maar het is niet alleen Rodina die door Marlies is geraakt; haar invloed strekt zich uit tot vele andere kinderen, die allen op hun eigen manier geïnspireerd zijn door haar enthousiasme en verhalen. Deze momenten laten echt zien hoe belangrijk lezen en schrijven zijn. Vooral voor deze arme kinderen met migratie achtergrond.

Marlies heeft een impact gemaakt op het leven van een jong meisje, en haar een pad gewezen vol mogelijkheden en dromen, en ook op de levens van vele anderen in haar spoor.

Het kinderproject ‘LEESKONING’ is een veelzijdig, educatief programma voor basisscholieren op het gebied van leesbevordering en Nederlandse literatuur. Het is vooral gericht op de kinderen met migratie achtergrond  uit de achterstandswijken in Den Haag. Het wordt door de Kunststichting Sahne in samenwerking met de Bibliotheek Schilderswijk georganiseerd.

Dit unieke en veelzijdige voorleesprogramma op elke zaterdag  stimuleert de leesvaardigheid, ontwikkelt de taalkennis, de literaire kennis en motiveert kinderen uit te groeien tot enthousiaste lezers.

Dit vind je misschien ook leuk...