LEESKONING : De toegangspoort tot ongeziene werelden

17 December 2023 Rotterdam

Op zondag was een interessante kinderboekenschrijver en illustrator op bezoek in de Centrale Bibliotheek Rotterdam: Aron Dijkstra! Ruim 50 kinderen wachtten enthousiast op hem in de Anna Herszaal op de Jeugdafdeling!

Hij opent een deur voor je die leidt naar werelden die je nog nooit hebt gezien. Hij neemt je mee naar een plek waar het onmogelijke mogelijk wordt en waar elk gevoel een belevenis is. Doe je mee? Sluit je ogen en luister maar…

ZOLANG HET DUURT

Als ik soms

heel erg moet huilen,

ben ik het liefste

in het bos.

Met de bomen als gordijnen

en m’n hoofd

diep in het mos.

Tussen bladeren,

losse takken

en wat vogels

in de buurt.

– Als ik soms

heel erg moet huilen,

wil ik huilen

zolang het duurt.

Nu vraag ik je, wat zie je voor je? Hoe ziet die plek eruit, wat doen ze? Aron Dijkstra, illustrator en schrijver, zegt dat verbeeldingskracht iets geweldigs is. Je kunt dingen verzinnen die niet bestaan. Ook kun je je verplaatsen in andere mensen. Je beroep maken van verbeeldingskracht, dat is het leuke. Iedereen ziet en voelt iets anders.

Aron ziet een meisje met lange haren die over haar gezicht vallen. Ze ligt te huilen, met haar armen voor haar in het gras, omringd door boomstronken. Haar gezicht is verborgen. De bomen hangen hoog boven haar uit. De gordijnen van de treurwilg hangen om haar heen. Huilen zo lang als je wilt. Huilen is niet erg. Het is een fijne plek om te huilen, nietwaar? Hij geeft warmte aan de omgeving door middel van kleuren. Aron maakt zijn tekening af. Zijn wereld van verbeelding is altijd open voor als we weer willen bezoeken. Dat was een gedicht van een boek van de kinderdichter Theo Olthuis waarvoor Aron tekende.

Vele kinderen en hun ouders bedankten Aron Dijkstra voor deze bijzondere reis van verbeelding, gepresenteerd voor de kinderen van de Leeskoning in de Centrale Bibliotheek in Rotterdam.

Het kinderproject ‘LEESKONING’ is een veelzijdig, educatief programma voor basisscholieren op het gebied van leesbevordering en Nederlandse literatuur. Het is vooral gericht op de kinderen met migratie achtergrond  uit de achterstandswijken in Den Haag. Het wordt door de Kunststichting Sahne in samenwerking met de Bibliotheek Schilderswijk georganiseerd.

Dit unieke en veelzijdige voorleesprogramma op elke zondag  stimuleert de leesvaardigheid, ontwikkelt de taalkennis, de literaire kennis en motiveert kinderen uit te groeien tot enthousiaste lezers.

Dit vind je misschien ook leuk...