LEESKONING : Een schaar-illustrator op bezoek?

16 December 2023 Den Haag

Op zaterdag 16 december  bezocht een bijzondere gast Bibliotheek Schilderswijk, Den Haag: de bekende illustrator Djenne Fila, die zichzelf omschrijft als een ‘gekke illustrator’. Ze begon al te krabbelen toen ze vier was.

De zaal was bomvol met ruim 50 kinderen, vooral kinderen met een migratieachtergrond! Kleine liefhebbers van illustraties. Bijna alle handen gingen in de lucht: “Mag ik ook, mag ik ook een vraagje, mevrouw?” De spanning was erg groot!

De kinderen waren gefascineerd onder andere door haar gouden penseel, want Djenne was de winnares van de bekende landelijke  prijs `Gouden Penseel`! Hun nieuwsgierigheid kwam tot uiting in vragen als: ‘Mag ik je gouden penseel even vasthouden?’, ‘Mag ik je gouden penseel lenen?’, ‘Kan ik een keer schilderen met je gouden penseel?’, ‘Gebruik je dat gouden penseel ook voor je eigen werk?’ De illustrator gebruikt haar penseel niet, omdat ze wil dat het netjes blijft. Een vrolijke sfeer was het.

Het leuke aan Djenne Fila was dat ze allerlei vormen, die ze zelf had getekend, ging knippen en hiermee ineens een dier van die vormen neerlegde. ‘Is dit een schaar-illustrator?’ vroeg een kind. Een aantal kinderen wilde nu ook zelf knippen, maar dat was niet mogelijk gezien de tijd en de beschikbare materialen. Djenne’s bezoek en haar opvallende gouden penseel stimuleerden duidelijk de creativiteit en interesse van de kinderen.

Tot slot was er een voorleeswedstrijd van de deelnemende kinderen. Rafaela, een meisje van negen, werd eerste in de competitie voor 8-plussers, terwijl een 11 jarig meisje, Maraoua eerste werd en Anwar, een 12 jarig jongen tweede in de competitie voor 10-plussers. De vrolijke dag eindigt in een feestelijke sfeer, met beelden van rondrennende kinderen.

Het kinderproject ‘LEESKONING’ is een veelzijdig, educatief programma voor basisscholieren op het gebied van leesbevordering en Nederlandse literatuur. Het is vooral gericht op de kinderen met migratie achtergrond  uit de achterstandswijken in Den Haag. Het wordt door de Kunststichting Sahne in samenwerking met de Bibliotheek Schilderswijk georganiseerd.

Dit unieke en veelzijdige voorleesprogramma op elke zaterdag  stimuleert de leesvaardigheid, ontwikkelt de taalkennis, de literaire kennis en motiveert kinderen uit te groeien tot enthousiaste lezers.

Dit vind je misschien ook leuk...