Warning: copy(/var/www/vhosts/sahne.nl/httpdocs/wp-content/wflogs//GeoLite2-Country.mmdb): failed to open stream: Permission denied in /var/www/vhosts/sahne.nl/httpdocs/wp-content/plugins/wordfence/lib/wordfenceClass.php on line 2173
“GISTERENNACHT HEB IK HELEMAAL NIET KUNNEN SLAPEN!”  – Kunststichting Sahne

“GISTERENNACHT HEB IK HELEMAAL NIET KUNNEN SLAPEN!” 

Zondag 27 maart 2022. Vandaag een bijzonder spannende dag voor de basisscholieren in de grote zaal van WMO Radar in Rotterdam-Centrum! De spanning was hoorbaar in de stem van Alyssa, een 12-jarig meisje met Kaapverdiaanse achtergrond, toen ze uit de kinderroman ‘Pleingeheimen’ van de kinderboekenschrijver Jacques Vriens voorlas.

“Je lijkt je heel goed voorbereid te hebben, toch Alyssa?” vroeg Thijs Goeverde, de gastauteur die deze voorleesmiddag vandaag leidde, enthousiast.  Alyssa reageerde verlegen, glimlachend met rode wangen: “Ja meneer, gisterennacht heb ik helemaal niet kunnen slapen!” 

Tientallen kinderen in de zaal juichten haar meteen enthousiast toe: “Bravo, bravo, joepie joepie!” Vandaag is een belangrijke dag voor hen allemaal: een literaire middag voor kinderen en een van hen wordt bekroond met de titel ‘Leeskoning Rotterdam’.  

Deze middag komt een keer per jaar terug en wordt georganiseerd door Stichting Sahne, een sociaal-culturele stichting met migratieachtergrond. De meerderheid van het publiek vandaag zijn de kinderen met migratieachtergrond die afgelopen jaar periodieke leesbevorderingsprogramma’s van het project ‘Leeskoning’ hebben gevolgd. Ondanks de langdurige vervelende onderbrekingen vanwege de epidemie zijn ze nog steeds enthousiast over het leren. Dit programma is uniek: migrantenkinderen die veel over de Nederlandse kinderliteratuur leren! Alle nationaliteiten zijn vandaag hier aanwezig.

In het eerste deel van het dagprogramma kwamen de drie uitgenodigde bekende kinderboekenschrijvers aan het woord en lazen ze stukken uit eigen werk: Thijs Goverde, Wilma Degeling en Marco Kunst. Daarna zijn de kinderen aan de beurt geweest enhebben voorgelezen – individueel of acterend in groepjes. De dag werd afgesloten met de bekendmaking van een aantal prijswinnaars. Met veel vreugde ontvingen de kleine winnaars hun prijsjes…  

Na het optreden van een kinderorkest zijn de prijzen uitgereikt door een jury. De grootste winnares is Alyssa Lopes: de Leeskoning Rotterdam van het jaar. De tweede prijs ging naar Aya Edrissi, een 10-jarig meisje van Marokkaanse afkomst en het 12-jarige Syrische meisje Arwa Kalaji. De meisjes zijn dit jaar onder de winnaars oververtegenwoordigd dus!

Het uniek en veelzijdig literair programma ‘Leeskoning’ in de Centrale Bibliotheek en in WMO Radar op elke zondag stimuleert de leesvaardigheid, ontwikkelt de taalkennis, de literaire kennis en motiveert kinderen uit te groeien tot enthousiaste lezers.

Dit vind je misschien ook leuk...