“IS EEN CADEAUBON EETBAAR?” 

Een ontspannen, vrolijke middag in Bibliotheek Schilderswijk in Den Haag, vol met basisscholieren van alle nationaliteiten:zaterdag 26 maart 2022. Ruim 70-80 kinderen, waarvan sommigen met hun ouders, zijn vandaag hier verzameld om naar de lezing van drie bekende Nederlandse auteurs te luisteren en daarna zelf op het podium, voor de microfoon voor te lezen voor het publiek!

“Nee hoor, het is helemaal niet spannend, ik ben rustig,” reageert Maysa, een 11-jarig meisje van Marokkaanse herkomst uit de Schilderswijk, lachend op de voorleesstoel voor het publiek.

Maar haar handen bewegen voortdurend! Dagenlang hebben ze zich voorbereid op deze belangrijke voorleeswedstrijd. Elk optredend kind beantwoordt eerst de vragen van de moderator, om even in rust te kunnen komen. Daarna gaat het makkelijker; voor de eerste keer voorlezen voor een groot publiek! Splinternieuw voor hen allemaal…  De moderator zegt dat de winnaars cadeaubonnen zullen krijgen.

“Wat is een cadeaubon, ma?” vraagt een 12-jarige Eritrese jongen aan zijn moeder. Maar de moeder weet het ook niet, tja, wat is een cadeaubon in godsnaam, met verbaasde ogen kijken ze elkaar aan! Dezelfde jongen weer: “Is een cadeaubon om te spelen of om te eten, ma? Kan je een cadeaubon eten?“

Vandaag is een belangrijke dag voor hen allemaal: literaire middag voor kinderen! En een van hen wordt bekroond met de titel ‘Leeskoning Den Haag’.  Het wordt jaarlijks georganiseerd door Stichting Sahne, een sociaal-culturele stichting met migratieachtergrond.

De meerderheid van het publiek vandaag zijn de kinderen met migratieachtergrond die afgelopen jaar periodieke leesbevorderingsprogramma’s van het project ‘Leeskoning’hebben gevolgd. Ondanks de langdurige vervelende onderbrekingen vanwege de epidemie zijn ze nog steeds enthousiast over het leren. Dit programma is uniek: migrantenkinderen die veel over de Nederlandse kinderliteratuur leren! Alle nationaliteiten zijn vandaag hier aanwezig. 

In het eerste deel van het dagprogramma kwamen de drie uitgenodigde bekende kinderboekenschrijvers aan het woord en lazen ze stukken uit eigen werk: Thijs Goverde, Tijs van Marle en Tamara Bos. Daarna zijn de kinderen aan de beurt geweest enhebben voorgelezen – individueel of acterend in groepjes. De dag werd afgesloten met de bekendmaking van een aantal prijswinnaars. Met veel vreugde ontvingen de kleine winnaars hun prijsjes…  

De grootste winnares is Nada Magnouji, een 11-jarig meisje vanMarokkaanse afkomst: de Leeskoning Den Haag van het jaar. Nada las uit de kinderroman Mees Kees op Kamp van de schrijfster  Mirjam Olden haven voor. De tweede prijs ging naar Badr Rakkaz, een 10-jarige jongen, en het 12-jarige meisje Massage Zahraoui, ook van Marokkaanse afkomst. De meisjes zijn dit jaar onder de winnaars oververtegenwoordigd dus!

Het uniek en veelzijdig literair programma ‘Leeskoning’ in de Bibliotheek Schilderswijk op elke zaterdag stimuleert de leesvaardigheid, ontwikkelt de taalkennis, de literaire kennis en motiveert kinderen uit te groeien tot enthousiaste lezers. 

Dit vind je misschien ook leuk...